Hepatita si cancerul hepatic

In aparitia cancerului hepatic sunt implicati mai multi factori de risc, unii cunoscuti, altii ipotetici.

In foarte multe situatii cancerul de ficat apare la bolnavii care au ciroza hepatica, indiferent de cauza acesteia (virusurile hepatitei B sau C, diabet, alcool, steatoza hepatica, substante toxice, etc).

Practic acesti factori agresivi ataca ficatul, ducand la aparitia hepatitei cronice iar prin regenerarea tesutului hepatic astfel distrus boala evolueaza catre ciroza.

In procesul de regenerare hepatica din ciroza apar si celule anormale, care prin inmultire exagerata si necontrolabila  de mecanismele normale ale organismului, pot genera tumori canceroase  – vezi schema. 

Anual  in medie 3-5% dintre bolnavii cu ciroza dezvolta tumori canceroase de ficat.Se stie ca in aparitia cancerului un rol important il au  si unele virusuri numite virusuri oncogene (generatoare de cancer), in categoria acasta fiind incluse si virusurile hepatitei B si C. Virusurile hepatitei pot cauza cancer fie direct (prin inglobarea in genomul celulei hepatice si modificarea acestuia dand celulei respective caractere canceroase ), fie prin distrugerea tesutului hepatic, evolutie catre ciroza si apoi cancer (ca in prezentarea de mai sus).

Legatura dintre virusul hepatitei B si C si cancerul de ficat este cunoscuta de mai mult timp, aproape 70% dintre cei cu cancer de ficat avand unul dintre aceste virusuri sau ambele.

In  lume se inregistreaza anual 560.000 de cazuri de cancer de ficat  (dintre care jumatate in China) si cca 550.000 de decese prin acest tip de cancer .

In USA se estimeaza ca 47% din cancerele de ficat au virusul hepatiei C, 15% au virusul hepatitei B si 5% au ambele virusuri; restul de 33% dintre cancerele de ficat nu au lagatura cu virusurile.

In Romania virusul hepatitei B este prezent in procent mai mare decat in USA la persoanele cu cancer de ficat, dar si in intreaga populatie.

Comparatia dintre hepatita B si C din perspectiva riscului de cancer de ficat

HCV HBV
Numarul persoanelor infectata in lume 170 milioane 350 milioane
Cati pacienti fac cancer de ficat pe perioada existentei infectiei virale ~10%–25% ~1%–5%
Materialul genetic al virusului ARN ADN
Caracteristicile virusului Nu se integreaza in genomul celulei hepatice Se integreaza in genomul celulei hepatice
Cati din cei cu cancer au si ciroza ~100% ~80%–90%
Timpul de la infectare pana la aparitia cancerului de ficat 20–30 aniCancerul apare mai rapid daca infectia cu virus a aparut la varsta mai inaintata 20 – 70 aniRiscul de cancer este mai mare daca infectia dateaza din copilarie (cca 25% la barbati si 5% la femei)
Modalitate de prevenire a aparitiei cancerului de fica Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Tratament antiviral
Control ecografic
Markeri tumorali (alfafetoproteina) de doua ori/an
Vaccinare

Din tabel reiese ca:

  • In majoritatea cazurilor de cancer hepatic asociat infectiei cu virus B sau C pacientii au si ciroza (deci fac ciroza catre evolueaza spre cancer)
  • Timpul scurs de la infectare pana la aparitia riscului de aparitie a cancerului este de peste 20 de ani
  • Riscul de aparitie a cancerului la cei care au ciroza este de 3-5% pe an
  • Tratamentul antiviral al infectiei scade riscul de aparitie a cancerului de ficat (chiar daca nu a distrus virusul)
  • Pentru depistarea precoce a cancerului, se recomanda determinarea alfafetoproienei si ecografie la 6 luni la cei care au infectie cu virusul hepatitei B sau C

2 gânduri despre “Hepatita si cancerul hepatic

  1. Pingback: Daca ai virusul C mori rapid, galopant? | Boli de ficat si fiere

  2. Pingback: Cand ficatul este obosit.. | Boli de ficat si fiere

Lasă un comentariu